DİYABETİK AYAK YARALARI:
Diyabet hastalarının damar yapıları bozulduğu için dolaşım problemi yaşarlar. Sinir hücreleri de bozulduğu için özellikle ayaklarını hissetmezler. Bu sebeple kolay yaralanırlar, yaralar geç iyileşir ve kolay enfekte olur. Savunma hücreleri bölgeye yeteri kadar gidemediği için enfeksiyon hızlı yayılır. Kemik enfeksiyonu (osteomiyelit) oluştuktan sonra tedavi zorlaşır ve bazen imkansız hale gelebilir.
Diyabet hastalarında alınacak bir takım önlemlerle bu tür yaraların oluşması engellenebilecektir. Her gün ayak temizliği ve katı vazelin ile diz altındaki tüm yerlerin yumuşak tutulması. Tırnak bakımı ve aşırı kısa kesilmemesi. Ayak üşüdüğünde soba, kalorifer, sıcak su torbası gibi uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Bir battaniye ile sararak veya ovalıyarak ısıtılmalıdır. Çoraplar günlük değiştirilmelidir. Ek önlem olarak “gümüşlü çorap” kullanılmalıdır. Çorap ve ayakkabı giyerken de çıkartırken de nâzik olunmalıdır.
Tüm önlemleri aldık ama yine yara oluştu ise korkacak bir durum yok. En yakın plastik cerrahi uzmanına başvurmanız yeterli olacaktır. O zamana kadar, ayaklarınızı her gün bebek şampuanı ile yıkayıp, batikon uyguladıktan sonra ince bir tabaka antibiyotikli pomad sürünüz. Sırt üstü yatarak ayaklarınınzın altına en az 2 yastık koyarak kalbinizden yüksekte tutmaya çalışınız.