Dolgu

2.dolgu

DOLGU UYGULAMALARI:

      Dolgu maddeleri, vücudun şeklini bozan doku hacim kayıpları veya doku eksiklikleri ile kalıcı hale gelen kırışıklıkların tedavisinde kullanılan malzemelere verilen genel addır. Günümüzde en sık kullanılanı hyaluronik asit olmakla birlikte, kalsiyum hidroksi apatit, kollojen, metil metakrilat,  alkilimid, polietilen, polikaprolakton içeren dolgu maddeleri de kullanılmaktadır. 

 

      Bir kısmı vucutta matabolize olurken bir kısmı kalıcı olarak kullanılmaktadırlar. İlk kez dolgu yaptıran kişilerin geçici dolgu yapırmaları önerilmelidir. Zira dolgudan memnun kalınmadığı taktirde etkisi geçeceği için kalıcı bir durum oluşturulmaz. Ancak dolgunun etkisi beğenilmişse bir sonraki seansta kalıcı bir dolgu tercih edilebilir.

 

      Yaşlanma ile ortaya çıkan yağ dokudaki azalmaya bağlı çökmeler, derin kırışıklıklar, kaş düşüklükleri, yanak sarkmaları uygun dolgu maddeleri ile düzeltilebilir. Ayrıca kaş kaldırma, asimetri düzeltilmesi, göz altı morluklarını giderilmesi, cilde tazelik ve nem kazandırması amacıyla da dolgu kullanılabilmektedir. Dudak dolgunluğunu artırma, kontur oluşturma, kalınlaştırma, çene kısalığının giderilmesi (çene uzatma) de kullanım amaçları arasındadır.

 

      Dolgu maddeleri tek başlarına veya kombine şekilde kullanılabilmektedir. Özellikle botlinum toksini ile birlikte kullanılacaksa botilinum toksininden en az 2 hafta sonra uygulanması önerilmektedir. Dolgu uygulaması öncesi uygulama yapılacak bölge temizlenmelidir. Uygulama sonrası hekiminizin önereceği masajlar dışında dolgu yapılan bölge ve çevresine masaj veya ovalama hareketi yapılmamalıdır. Ayrıca enjeksiyon bölgesindeki iğne giriş yerinin de korunması amacı ile ilk 6-24 saat yıkamaktan kaçınılmalıdır.

 

      Uygulama sonrası morarmaları önlemek amacı ile Arnica krem benzeri bir ajan kullanılabilir. Dolgu maddelerinin çoğu uygulama sonrasında etkisini gösterebilmektedir. Ancak marka ve etken maddeye göre etki şekli değişkenlik göstermektedir.  Bazı dolgular uygulamadan sonra hacimlerini geçici bir süre azaltıp, sonrasında tekrar hacimlerini arttırabiliyorken, bir kısmı da uygulama sonrası giderek artan bir hacim sonrasında azalma gösterebilmektedirler. 

 

      Hacim amaçlı olmayan dolgu maddeleri de mevcuttur. Bunlar cildin yenilenmesini, elastikiyetinin artmasını ve nemlenmesini sağlamaktadırlar. Fotoğrafta uygulama alanlarının başlıcaları gösterilmektedir.

 Hyaluronik Asit:

 

 

 

 

 

      Kalsiyum Hidroksiapatit

 

 

 

 

      Poli L-laktik Asit

 

 

 

      PLC:  Kolojenin yapı taşıdır.

 

 

      CMS (Karboksi Metil Selüloz)

 

      Aquafiling (lineer poliamid) jel

 

      Metil Metakrilat