KAFATASI ŞEKİL BOZUKLUKLARI:
Kafatasındaki şekil bozuklukları genellikle sağlık sorunu yaratmamaktadırlar. Sosyal ve psiklolojik sorunlara yol açmamak için erken yaşta ameliyat edilmektedirler.
Kafa kemiklerinin birleşme yerlerinde büyümenin durması sonucu çeşitli şekillerde ve isimlerde ortaya çıkmaktadırlar. En sık sebep oldukları sorun kafa içi basıncının artması ve buna bağlı belirtilerdir. Bir grup doğumsal problemin bir arada olduğu ve tıpta sendrom olarak adlandırılan durumların bir parçası da olabilmektedirler.
Bazı durumkarda ameliyatı beyin cerrahisi ile birlikte yürütülmektedir. Tecrübeli ellerde ve ekip çalışması ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.
YÜZ KIRIKLARI
Trafik kazaları, iş kazaları, darp, yüksekten düşme, intihar ve cinayet girişimi gibi durumlarda karşımıza çıkmaktadırlar. Kırılan kemiğe girişim ve öncelikler değişmektedir. Solunum yolunu tıkayabilecek çift taraflı kondil kırığı acil müdahale gerektirebilir. Bunun dışındakiler genellikle acil olmayan durumlardır. Anti ödem tedavi verilerek ameliyat hazırlığına başlamak gerekir. Göz tabanı kırıklarında (blow-out), genellikle kafa sabit halde yanlara bakışlarda çift görme şikayeti olabilmektedir. Çene kırıklarında ağız açma, konuşma, yeme ve görüntü sorunları; burun kırıklarında konuşma ve koku alma bozuklukları; diğer yüz kemiği kırıklarında şekil bozuklukları görülebilmektedir.
Ameliyatları genel anestezi altında mümkünse görülmeyecek yerlerden yapılan kesiklerle tamamlanır. Titanyumdan veya eriyebilen materyallerden üretilmiş malzemelerle kemik kırıkları düzeltilir. Deneyim, sabır, güç ve konsantrasyon gerektirir.
TEMPOROMANDİBULER EKLEM (ÇENE EKLEMİ)
Yemek yerken, esnerken, konuşurken ve hatta uyurken bile çene eklemi çıkabilir. Bu durum diğer eklem çıkıkları gibi ağrılıdır. Çene çıkıklarında hasta ağzını kapatamaz. Panik yaptıkça kasılma artar ve ağrı eşlik ederek kısır döngü oluşturur. Sakin olmak ve gevşemek gereklidir. En yakın acil birimine, mümkünse plastik cerrahi uzmanına başvurmak gereklidir.
Özellikle ağzımızı açıp kapatırken, yemek yerken kulağımızın önünde çene eklemimizden gelen kıtırtı sesleri çene eklemi rahatsızlıklarının ilk belirtilerindendir. Çene eklemini bozan durumlar ve tedavi önerileri şöyledir:
Sebep Tedavi Önerisi
1-Sert ve çok çiğneme Yemek alışkanlığı değiştirilmeli
2-Sık esneme ve Horlama Uyku problemi çözülmeli (En sık sebep burun tıkanıklığı)
4-Sakız, çekirdek alışkanlığı Tamamen bırakılmalı
5-Sigara Tamamen bırakılmalı
6-Çok konuşma (Öğretmen, doktor ve avukat meslek hastalığı)
7-Uykuda diş gıcırdatma Plastik cerrahi tarafından Masseter botoksu yapılır. Ayrıca Diş hekimi tarafından uyku plağı verilmeli
KULAK YOKLUĞU & ŞEKİL BOZUKLUĞU:
Doğuştan veya sonradan oluşan kulak kepçesi yokluğu veya şekil bozukluğu branşımızın çözüm geliştirdiği ve daha mükemmeli aramak adına üzerinde çok çalışılan konulardandır.
Öncelikle ihtiyaçlar, talepler ve eldeki doku değerlendirilmektedir. Kulak kepçesinin yokluğunda dahi plastik cerrahinin bir çözümü mevcuttur. İşitme fonksiyonunun kazandırılma ihtimalini değerlendirmek için tetkikler yapılır. Karşı kulak kepçesi değerlendirilir. Kaburga, metpor, PDS gibi organik veya sentetik malzemelerle destek dokusu oluştrularak işe başlanır. Bu desteğin üzeri flep ve greft dokuları ile kapatılır. Sonuca ulaşmak için bir kaç kez ameliyat ve sabır gerekecektir. Zira bu tür bir rekonstrüksiyon uzun zaman alacaktır.
Uzun süreli ve çok aşamalı ameliyatları istemeyen veya sağlık durumu bu tür bir ameliyat serisini kaldıramayacak olanlara da çözümler yok değil. Kısa bir ameliyatla kulak bölgesine yerleştirlen vidalar sayesinde, takılıp çıkartılabilen yapay kulak protezleri de seçenekler arasındadır. Bunlara epitez adı verilir.