Peeling

PEELİNG:

      Fiziksel veya kimyasal bir yöntemle epidermis ve dermisin bir kısmının aşındırılmasına peeling denilmektedir. Yani dermabrazyonun ilaçla yapılan hali denilse pek yanlış olmaz. Ancak ciddi farklılıkları olduğu unutulmamalıdır.  Genellikle kimyasal peeling uygulanmaktadır. Bu amaçla düşük potensli asitler kullanılmaktadır. Aşındırılan dokular rejenerasyona gideceği için tazelenmiş ve yenilenmiş olacağı prensibinden yola çıkılmaktadır.

      Uygulama öncesi cilt hazırlığı yapılmalıdır. Bu amaçla lekelenmeyi önleyici ve cilt rejenerasyonunu kolaylaştırıcı ajanlar ve tedaviler verilmelidir. Bunların başında retinol, askorbik asit ve kojik asit gelmektedir. Ön hazırlık cilt tipine ve amaca göre değişiklik göstermekle birlikte 2-6 ay öncesinden başlanabilmektedir. Uygulama öncesi 2-10 gün öncesinden kesilmesi gerekebilecektir. 

 

      Uygulanacak bölge temizlendikten sonra alkol veya eter ile organik atıklardan arındırılmalıdır. Uygulama sonrası güneşten çok ciddi bir şekilde korunmalıdır. Güneş kremi, şapka, gözlük, şems,ye ve benzeri önlemlere dikkat edilmelidir. Seanslar halinde uygulanacağından ve bazı durumlarda başka peeling ajanları ile kombine edilebileceği unutulmamalıdır. Tıptaki hiç bir uygulama gibi kesin ve önceden ölçülebilir bir sonucu yoktur. 

      Akne izleri, kırışıklıklar, lekeler ve skarların tedavisinde etkin bir yöntemdir. Uygulama öncesi ve sonrası tedaviler gerekmektedir. Ayrıca güneşten korunma şarttır. Bu sebeple çoğu kimyasal peelingin yazın uygulaması sıkıntılı ve sakıncalı olabilmektedir. 

      Uygun bir ortamda uygulanması ve ilk denemenin daha az görünen bir deri bölgesinde yapılması önerilmektedir. Soğutucu (klima, vantilatör) cihazların bulunması ve nötralize edici kimyasalların hazır tutulması önemlidir. Dermabrazyona göre daha hassas bir yöntemdir.