PELOİD:
Çamur terapisi halk arasında çamur banyosu ve maskesi olarak bilinmektedir. Doğal yollarla jeolojik ve biyolojik olaylar sonucu kendiliğinden oluşan özel çamurlar kullanılarak yapılan tedavi biçimidir. Dejeneratif romatizmal hastalıklar, kronik eklem ağrıları, deri ve kas hastalıklarında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Güzellik amacı ile kullanımı da bir o kdadar eskiye dayanmaktadır. Ülkemizde tamamlayıcı tedavi olarak kabul edilmiş olup, çeşitli coğrafi bölgelerimizde farklı amaçlarla kullanılan peloid yatakları mevcuttur.
Peloidlerin içerdiği biyolojik maddeler yanında iyonik mineraller de önem taşımaktadır. En sık kullanımı cilt gençleştirme amaçlı olmaktadır. Deri üzerindeki florayı dengeleyerek, cildin pH ve yağlılık deecesini düzenleyerek etki etmekle kalmaz; cildin yenilenmesi, ölü dokuların uzaklaştırılması, deri metabolizmasının hızlanması ile de etki oluşturmaktadır.
Sıcaklık iletimleri yavaş olduğundan termal sulardan daha iyi tolere edilebilmektedirler. Yaklaşık 37 oC su ile 40-41 oC peloid benzer şekilde algılanmaktadır. Bu sebeple peloid tedavisi ile peeling, mezoterapi, ısı ve masaj etkisiyle fizik tedavi gibi etkiler tek seferde kullanılabilir hale gelmektedir. Sonuç olarak kullanıldığı yere göre değişiklik gösterse de özellikle yüzdeki uygulamalarda yüz kaslarında gevşeme, ölü dokularından arınmış, pH dengesi sağlanmış, siyah nokta ve sivilcelerden arındırılmış, dinlenmiş ve yenilenmiş bir yüz elde etmemizi sağlamaktadır.
Kısaca ölü dokuları uzaklaştırarak cilde tazelik sağlar. Alternatif olarak bazı bitki ve canlı dokulardan üretilen; maske olarak kullanılan çeşitleri de mevcuttur. Altın, havyar, kollojen, bitki özlü çeşitleri bulunmaktadır. Temelde hepsinin yaptığı ve amaçladığı ortak noktalar bulunmaktadır. Ticari olarak kutulanmış kullanıma hazır formları, kliniklere yönelik özel fromları ve maske gibi kullanıma uygun formları bulunmaktadır.