PRP

PRP / GRP / URP:

      PRP (Plateletten Zengin Plazma) kişiden alınan kanın santifüj edilerek, trombositlerinin ayrılması ve bu trombositlerin içindeki keseciklerde bulunan büyüme faktörlerinin istenilen dokulara verilmesi prensibine dayanır. Bu aşamalar kullanılan PRP kitine göre farklılıklar gösterebilir. Ayrıca bazı uygulamalarda bu kesecikleri aktive eden katalizör maddeler de kullanılmaktadır.

      Steril şartlarda çalışıldığı sürece enfeksiyon riski yoktur. Büyüme faktörlerinin etkisi ile verildiği dokuda bir gençleşme ve yenilenme başlar. Saç dökülmesini dramatik bir biçimde durdurur. Göz çevresinde dikkate kullanılmalıdır, ancak doğru kullanıldığında sonuçlar yüz güldürücüdür. 

      GRP, URP ve belkide ben bunları yazarken başka uydurma isimlerle PRP tedavileri de ortaya çıkacaktır. Eski bir reklamı hatırlamakta fayda var: “farkımız yok bir birimizden ama biz Osmanlı Bankasıyız”. İsimleri değişse de aslolan platelet içindeki mucizedir. İşlemin özü trombosit (platelet) olduğu için TTP, ITP gibi platelet hastalıklarında kullanımı kısıtlıdır.

      Uygulama tamamen steril şartlarda hazırlanmalıdır. Laboratuar tüpleri ile hazırlanan PRP materyallerinde kontaminasyon ihtimali bulunmaktadır. Bu sebeple kalite belgeleri kontrol edilmeli, kalite uygunluk ve sterilizasyon eksiği olan ürünler kullanılmamalıdır. Maliyetten kaçınmak için EDTA içeren kan alma tüpleri ile hazırlanan materyaller hem bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyon riski hem de EDTA’nın kandaki elektrolitlerde dengesizlik yapma ihtimali göz önüne alınarak kullanılmamalıdır.

      Steril şartlarda alınan venöz kan özel tüpünde, sabit bir hız ve sürede santrifüj edildikten sonra -bazı kitlerde bu santrifüj iki aşamada gerçekleştirilmektedir- Tüpün üst kısmında biriken PPP ve PRP ihtiyaca göre her ikisi birlikte alınarak hedeflenen dokuya uygulanır. Uygulama öncesi kesecikleri aktf etmek için özel aktivatör ajanlar da kullanılabilmektedir. 

      Yine mezoterapide olduğu gibi uygulama sonrası 24 saat bölge yıkanmamalıdır. Hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda özel solüsyon veya kremlerle bakım yapılabileceğini unutmayınız.

OTOLOG PPP JEL:

      PRP ile benzer şekilde hazırlanan PPP aslında PRPnin bir yan ürünü sayılır. Santrifüj edilen PRP içindeki süpernatant alındıktan sonra geriye kalan sıvıya PPP(Plateletten fakir plazma) denir. Bu sıvıya Ca Glukonat gibi aktivatörler eklenerek ve belli sıcaklık aşamalrından geçtikten sonra soğutularak elde edilen yoğun kıvamlı maddedir. 

 

      PRP ile aynı endikasyonlarda kullanılsa da yaygın kullanımı dolgu maddesi olmasından kaynaklanır. Yüz ve genital bölgede hacim kazandırma ve el sırtı, gerdan gibi bölgelerde cilt yenilenmesi ve sıkılaşmasına yardımcı olmak amacı ile kullanılmaktadır.

 

      Özellikle kadınlarda genital bölge şekillerndirilmesi, venüs tepesi belirginleştirme ve g noktası uygulamaları dikkat çekmektedir. Erkeklerde penis kalınlaştırma amacı ile kullanımı yaygındır. 

 

     Bu tekniğin en önemli sorunu dolgu olarak kalıcılığının hyaluronik asit dolgulardan bile daha az olmasıdır. Ki bu süre 6 ay kadar olmaktadır. Ancak vücuduna yabancı madde sokmak istemeyen hastalar için ideal bir yöntem olmakta ve popülerliği artmaktadır.

 

      Bu tekniğin bir diğer sıkıntısı kan vermek zorunda kalınmasıdır. tek seferde 10-80cc arasında çok az birmiktar yeterli olmaktadır. Fiyat olarak PRPden çok yüksek maliyetlere ulaşması kullanılış yaygınlığını sınırlamaktadır.